Wijnen en Passito van Feudo dei Sanseverino

Een klein familiebedrijf maakt heerlijke wijnen en passito

Feudo dei Sanseverino” is een kleine wijnmakerij gevestigd in Saracena. Hier zijn in 1998 de broers Roberto en Maurizio Bisconte aan dit project begonnen. In 2001 produceerden ze hun eerste wijnen. Roberto heeft hiervoor een cursus gevolgd om een echte vignaiolo (wijnmaker) te worden. Hij is dan ook degene, die in de eerste plaats verantwoordelijk is voor de druiventeelt en het proces om de wijn te maken. Maurizio is daarbij de contactpersoon naar de buitenwereld. Zij hebben allebei een grote passie voor wijn en een diep verlangen om de streektradities voort te zetten, als erfgenamen van van een cultuur, die heel Europa heeft verrijkt. Zij maken hun wijnen met een groot vertrouwen in de potentie van het gebied, waar wijnen en passito (een heel speciale dessertwijn) van uitzonderlijke kwaliteit worden geproduceerd. Zoals bijvoorbeeld de befaamde “Passito Moscato di Saracena“.

Feudo di SanSeverino

Moderne wijngaarden met antieke druiven

De wijngaarden liggen op een hoogte van 250 tot 300 meter boven de vlakte waar in vroeger dagen de oude stad Sibaris lag, thuishaven van oude Grieken, zoals Pythagoras. In de wijngaarden kweken de broers de autochtone druivensoorten lacrima nera (in oude tijden aglianoco, ofwel ‘tranen’ genoemd), guarnaccia, malvaso en moscatatello. Hiervan maken zij heerlijke wijnen en passito. Zoals bijvoorbeeld de passito’s Moscato di Saracena en Mastro Terenzio, de rode wijnen Lacrima (‘Traan’) Nera en Donna Marianna, en een witte wijn genaamd Sestio, die haar naam ontleend aan de oude naam van Saracena, gesticht door de Enotri. Sinds 2014 zijn de wijnen van “Feudo dei Sanseverino” ook biologisch gecertificeerd volgens de geldende Europese regelgeving, zoals gespecificeerd op het etiket.

Met een begin in oude geschiedenis

In pre-Romeinse tijden werd de streek bevolkt door het volk van de Enotri. Dit volk legde de basis voor de oenologie in de streek. Zij importeerden de wijnranken uit de Griekse koloniën, zoals de Malvasia, de Greco en de Aglianico. En die worden daar tot op de dag van vandaag gecultiveerd. Het gebied rond Sibaris was in die tijden bekend vanwege de weelde en de culinaire verfijning. En de lokale bevolking nuttigde de wijnen uit de heuvels in overvloed, omdat zij die beschouwden als een uitstekend middel tegen overmatige hitte.

Wijnen en passito van Feudo di SanSeverino

 

 

Pin It on Pinterest