Extravergine Olijfolie van Oleificio Chiaramonte

Een bedrijf en een gezin

De olijfolieperserij van Chiaramonte is niet alleen een bedrijf maar ook een familie. Een bedrijf geboren uit op een traditie, die sinds 1965 van vader op zoon over is gedragen, en is gericht op innovatie en het zoeken naar culturele verbetering van het grondgebied. De oprichter van het bedrijf, Innocenzo, heeft de oorspronkelijke perserij met slijpstenen en hydraulische persen ingericht. Vandaag de dag leiden zijn zoon Leone en diens vrouw Daniela het bedrijf met dezelfde passie. Zij wijden zich met enthousiasme aan de teelt en de verzorging van olijfbomen, aan de productie van olijfolie van de eerste koude persing en aan de verbetering van de productieprocessen. Elke stap is het resultaat van zorgvuldig vakmanschap, met grote eerbied voor de natuur en de tradities.

Saracena, stad van olijfolie

De perserij is gevestigd in Saracena, een klein oud stadje op de hellingen van het Pollino Nationale Park. Het domineert het terrein vanaf de groene en zonnige heuvels van Saracena tot de vlakte van Sibari en de Golf van Rossano. Het gevarieerde landschap maakt het gebied uniek en rijk aan organische verbindingen. Dit is uitzonderlijk geschikt voor de teelt van olijfbomen en wijngaarden. De temperatuurschommelingen gedurende het jaar, de droge lucht en de windstromingen tussen de heuvels zijn belangrijke factoren die bijdragen aan de kwaliteit van de olijven. Sinds 2008 behoort Saracena tot de grote familie van ‘steden van olijfolie’. Dat is een nationale Italiaanse vereniging, die verschillende entiteiten samenbrengt om extravergine olijfolie en de gebieden, waar die gemaakt wordt, te promoten. De gewassen op het grondgebied van Saracena zijn gevarieerd, zowel van inheemse afkomst, als ook van soorten die over het volledige Italiaanse grondgebied gevonden kunnen worden.

Olijfolie van de eerste koude persing

De olijfolie van Chiaramonte wordt verkregen met de techniek van koude extractie binnen 24 uur na de oogst. Het oogsten gebeurt handmatig met mechanische hulpmiddelen. Op deze manier blijft de hoogste mogelijke organoleptische kwaliteit behouden. De olijfolie van de eerste koude persing wordt verkregen door middel van een continue maalsysteem, waarna de olie wordt opgeslagen in een koele en droge omgeving in roestvrij stalen silo’s, die op een constante temperatuur gehouden worden. De huidige extractiemethodes zijn het resultaat van voortdurende verbeteringen gericht op het verkrijgen van een uitstekende fruitige olijfolie met een geur van kruiden en tomaten. De variëteiten van olijfbomen geteeld door het bedrijf zijn: Verace, Forasana, Roggianella, Leccino en Carolea.

Olijfolie van de eerste koude persing

Van de vernieuwing van extractiemethoden tot een exclusief bedrijfsmerk

Vanaf het begin tot op de dag van vandaag heeft het bedrijf Chiaramonte steeds gezocht naar manieren om het extractieproces te vernieuwen, gericht op het vergroten van de productiecapaciteit om de wachttijden tussen oogsten en persen te verminderen, maar vooral om een extravergine olijfolie van topkwaliteit te verkrijgen. In de laatste jaren is het bedrijf begonnen met de productie en marketing van een extravergine olijfolie met een eigen bedrijfsmerk, naast het persen van olijfolie voor derden, zoals dat al jarenlang werd gedaan.

Het bedrijf teelt ongeveer 1000 olijfbomen op verschillende percelen op verschillende hoogten, met bomen van verschillende leeftijden en verschillende variëteiten. In het kweekproces wordt het gebruik van fytosanitaire producten, die schadelijk zijn voor het milieu en de omgeving, vermeden. Het bedrijf en de perserij werken hierbij in volgens de regels opgesteld door de biologische controle en certificatie-instelling Suolo e Salute. Op deze manier worden niet alleen de vele natuurlijke antagonisten beschermd, die de regelmatige groei van de bomen bevorderen, maar vooral ook de eindconsument. Sinds de oogst van 2016/2017 mag het bedrijf het “Italiaanse excellentie” (“eccellenze Italiane“) keurmerk voeren, geregistreerd onder nummer 6859.

ECCELLENZE-ITALIANE

Passie, een ethische werkhouding en de in de loop der jaren opgedane kennis vormen de ware erfenis die het bedrijf aan toekomstige generaties achterlaat. De filosofie van het bedrijf is omgetoverd tot een excellent product, “extravergine olijfolie van de eerste koude persing”, dat de modus operandi van het bedrijf reflecteert en zo haar kennis deelt met de meest veeleisende consumenten.

 

 

Pin It on Pinterest