Passito Moscato di Saracena

Passito Moscato di Saracena

Een unieke weergaloze klassieke dessertwijn

Passito Moscato di Saracena is een dessertwijn die al in zestiende reeuwse geschriften genoemd wordt, toen ze vanuit Scalea naar het pauselijke hof werd gebracht. De muskaatdruiven zelf zijn uniek: ze zijn eeuwenlang ongewijzigd gebleven en hebben geen gelijkenis met andere muskaatdruiven. De Passito Moscato di Saracena mag alleen in het gebied rond Saracena gemaakt worden, want deze inheemse druivensoort is een geregistreerd product.

Saracena Città del Moscato

Hoe twee verschillende mosten één unieke wijn maken

In het productieproces worden twee verschillende mosten gebruikt. In de eerste kunnen de percentages tussen de verschillende druivensoorten aanzienlijk verschillen, maar Guarnaccia en Malvasia domineren. Hieraan wordt een kleine hoeveelheid Odoacra druiven toegevoegd.

De druiven van deze wijnranken worden onmiddellijk na de oogst geperst en de resulterende most wordt daarna gekookt. Hierdoor wordt deze tot een derde gereduceerd. Dit proces verhoogt het suikergehalte, en daarmee ook het alcoholpercentage van het eindproduct.

De Moscato di Saracena druiven daarentegen worden na de oogst ongeveer 20 dagen aan schaduwrijke manden opgehangen en gedroogd. Dit een oude en welbekende techniek, die over heel Italië verspreid is en de concentratie van suikers en aroma’s verhoogt. Hierna worden de beste druiven handmatig geselecteerd. Hierbij worden de druiven met ongewenste schimmels en andere defecten geëlimineerd. Ze worden vervolgens handmatig geperst en op deze manier wordt de tweede most verkregen.

Passito Moscato di Saracena droogproces

De twee mosten, de “passito” en de “gekookte” worden daarna samengevoegd voor een volledig natuurlijk fermentatieproces. De gisten zijn in de druiven zelf aanwezig. Dit duurt ongeveer twee weken en wordt verschillende keren herhaald. Na ongeveer een half jaar is de passito Moscato di Saracena klaar om gebotteld te worden.

Een oude lokale traditie brengt een onvergetelijke smaak naar de mond

Deze amberkleurige wijn wordt heden nog steeds door enkele lokale bedrijven gemaakt. De wijn heeft een intens aroma en een karakteristieke smaak van honing, gedroogde vijgen en exotisch fruit. Voeg de Passito Moscato di Saracena toe aan je boodschappenlijstje en combineer deze met complementaire producten zoals een pittige oude pecorino kaas, een heel goede salami, of typisch droog Calabrees gebak (amandelpasta of “pastrafolla” en jam mousse van sinaasappels bijvoorbeeld).

Passito Moscato di Saracena

 

Pin It on Pinterest